workshop ‘Wit als drukkleur’

joke —  22/01/2015 — Leave a comment

Eén van de workshops vrijdag 22 mei 2015 (als nieuweklasse weer zal spelen met de persen van drukkerij Zwaan) gaat over offsetdrukken op gekleurd papier.

sIMG_0912

Bij de vorige editie(s) van So you think you can PRINT!? hebben we ervaren dat drukken op gekleurd papier voor verrassende resultaten zorgt. De transparante offsetkleuren mengen zich met de kleur van het papier terwijl metallic inkten veel meer dekkend zijn en ook op een donker papier overeind blijven. Spannend is dat je dan diapositief moet gaan werken. Het ‘wit’ van het beeld wordt gedrukt terwijl dat anders in offset juist wordt uitgespaard.

Omdat voor offset de inkten transparant zijn (met de metallics als uitzondering) is het gebruikelijk om een witte bedrukking eerder in zeefdruk uit te voeren (zeefdrukinkt is dekkender). Maar in deze workshop willen we juist – al doende – te weten komen wat er mogelijk is met het offset dekwit.
Hoe dekkend is dekwit in offset nu eigenlijk?

Acht deelnemers kunnen live hun eigen postkaart gedrukt zien worden op vijf verschillende kleuren papier: geel, knalroze, grijs, donkergroen en zwart.
De drukpers die we hiervoor gebruiken (Anicolor) heeft 5 ‘torens’, die wij gebruiken om te drukken met wit, een felle kleur, zwart, een metallic en nog een drukgang wit (om het wit witter te maken).
Door deze drukgangen te stapelen kunnen er allerlei spannende combinaties worden gemaakt en bij wisseling van de papierkleur ziet alles er weer totaal anders uit. Zo krijg je inzicht van het effect van de verschillende inkten op verschillende papiersoorten en -kleuren.

Hieronder: de Anicolor (tijdens een vorige editie van SytycP) met voor de torens de drukplaten
sIMG_0774

Deelnemers van de workshop bestuderen het resultaat ‘vers van de pers’
sIMG_0743

Net zoals de vorige keren, levert iedere deelnemer een ontwerp aan voor een A6 postkaart. Dat ontwerp wordt gemaakt in functie van de gekozen kleuren en de volgorde van het drukken. De nodige technische informatie om een ontwerp te maken en het drukwerk voor te bereiden krijg je tijdens een prepress-sessie. We maken dan afspraken over de drukgangen (definitieve kleuren en volgorde) en de aanlevering. Tevens maak je dan ook kennis met de mensen die samen met jou de workshop zullen ervaren. Eventueel kan er gekozen worden om een gezamenlijk ontwerp te maken.
De datum voor deze prepress-sessie is woensdag 6 mei. (De locatie waar deze sessie zal plaatsvinden wordt afhankelijk van de deelnemers bepaald. In overleg kan ook de datum van deze voorbereidingssessie nog worden aangepast.)

Iedereen levert uiterlijk donderdag 14 mei een ontwerp aan voor een eigen kaart (A6). Indien nodig is er daarvoor begeleiding om het document drukklaar te maken.

In de week na het drukken ontvangt elke deelnemer de eigen kaart in een oplage van ±150 ex op de verschillende papieren + een aantal sets van het drukwerk van anderen. Op die manier maak je dus iets bijzonders om naar vrienden en relaties te sturen, heb je nieuw werk voor je portfolio en je krijgt overzicht en voorbeelden van verschillende effecten en mogelijkheden.

Hieronder een mooi voorbeeld (ontwerp René Put) van gekleurd papier bedrukt met dekwit in offset.
sIMG_0456

Omdat de offsetinkten transparant zijn (met de metallics als uitzondering) wordt het wit subtieler dan als het in zeefdruk (met dekkende inkt) wordt uitgevoerd. Een andere optie is om te werken op ‘gewoon’ wit papier en het wit uit te sparen.

Hieronder vlnr: wit papier bedrukt met groen (offset), donkergrijs papier bedrukt met wit in zeefdruk, lichtblauw papier bedrukt met dekwit in offset
sIMG_0543

! ! ! MEER IS BETER!
Tegelijk met deze workshop is er ook nog een andere workshop waarin onderzocht wordt hoe dat nu eigenlijk zit met dat digitaal drukken. Daar gaan acht deelnemers, in fullcolor, de mogelijkheden uitproberen van de digitale drukpers (HP Indigo).
> meer informatie over de workshop ‘Is digitaal drukken ook zó leuk?’.

Op het eind van de druksessies (22 mei) kunnen de resultaten van beide workshops bewonderd worden door alle deelnemers (van beide workshops).
We kijken er nu al naar uit…

+ + + + + + +
PRAKTISCH

Voor wie?
Ontwerpprofesionals die meer willen weten en zich willen bekwamen om bijzonder drukwerk te maken. Er is begeleiding en advies bij het ontwerp en de drukwerkvoorbereiding. Basiskennis van ontwerpen en opmaak (InDesign) is gewenst.

Wanneer en Waar?
Prepress-sessie: woensdag 6 mei 2015, 13-17u. De locatie wordt tzt in overleg met de deelnemers bepaald.
Drukken: vrijdag 22 mei 2015, 13-17u. Bij Zwaan Printmedia, Industrieweg 58, Wormerveer (indien gewenst word je vanaf het station opgehaald).
Aanmelden graag vóór 5 mei.

Wat kost het? en wat krijg je er voor?
Per workshop: 150 euro ex 21% BTW (181,50 inc)
Behalve de ervaring en de kennis, krijgt elke deelnemer zijn/haar eigen kaart (A6) in een oplage van 150 ex (op verschillend papier) + enkele volledige sets van de kaarten.

Papier en inkt zijn inclusief, evenals koffie en thee.

Wil je deelnemen of meer informatie?
Bel of mail Joke Mestdagh
06 – 557 63 989
info@nieuweklasse.org

+ + + + + + +
verslagen van eerdere edities van de workshop:
#1 / #2 / #3

sIMG_0935

joke

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>