Wit als drukkleur

joke —  11/09/2014 — Leave a comment

IMG_5660b2
of
Hoe dekkend is dekwit eigenlijk?

Bij de vorige editie(s) van So you think you can PRINT!? hebben we al ervaren dat drukken op gekleurd papier voor verrassende resultaten zorgt. De transparante offsetkleuren mengen zich met de kleur van het papier terwijl metallic inkten veel meer dekkend zijn en ook op een donker papier overeind blijven. Spannend is dat je dan diapositief moet gaan werken. Het ‘wit’ van het beeld wordt gedrukt terwijl dat anders in offset juist wordt uitgespaard.

Omdat voor offset de inkten transparant zijn (met de metallics als uitzondering) is het gebruikelijk om een witte bedrukking eerder in zeefdruk uit te voeren (zeefdrukinkt is dekkender).
Maar in deze workshop willen we juist – al doende – te weten komen wat er mogelijk is met het offset dekwit.

Net zoals de vorige keren, levert iedere deelnemer een ontwerp aan voor een A6 postkaart. Dat ontwerp wordt gemaakt in functie van de gekozen kleuren en de volgorde van het drukken.

Op de Anicolor kunnen we 5 drukgangen achter elkaar gebruiken.
Onze opbouw wordt: (dek)wit + zwart + een felle kleur + een metallic + een tweede wit.
Door deze drukgangen te stapelen zullen allerlei spannende combinaties ontstaan en bij wisseling van het papier ziet alles er weer anders uit. We proberen minstens 3 verschillende papierkleuren uit.

De workshop wordt vooraf gegaan door een prepress-meeting waar we met de deelnemers over de kleuren beslissen. Uiteraard wordt er dan ook uitleg gegeven over het ontwerp opbouwen in lagen.

Van je eigen ontwerp krijg je een bescheiden oplage (±150ex) op de verschillende papiersoorten en een aantal sets van het drukwerk van de anderen. Op die manier maak je dus nieuw werk voor je portfolio, heb je iets bijzonders om naar je relaties te sturen en je krijgt overzicht en voorbeelden van verschillende effecten en mogelijkheden.

+ + + + + + +
PRAKTISCH

Voor wie?
Maximaal 7 ontwerpprofesionals die meer willen weten en zich willen bekwamen om bijzonder drukwerk te maken. Er is begeleiding en advies bij het ontwerp en de drukwerkvoorbereiding. Basiskennis van ontwerpen en opmaak (InDesign) is gewenst.

Wanneer?
woensdag 8 oktober 2014, 13-17u
(datum voor de prepress-meeting wordt in overleg met de deelnemers bepaald)

Waar?
Bij Zwaan Printmedia, Industrieweg 58, Wormerveer.
Indien gewenst word je vanaf het station opgehaald.
(locatie voor de prepress-meeting wordt in overleg met de deelnemers bepaald)

Wat kost het? en wat krijg je er voor?
150 euro ex 21% BTW (181,50 inc)
Behalve de ervaring en de kennis, krijgt elke deelnemer zijn/haar eigen kaart (A6) in een oplage van 150 ex (op verschillend papier) + enkele volledige sets van de kaarten.
Op die manier maak je dus nieuw werk voor je portfolio, heb je iets bijzonders om naar je relaties te sturen (of diegenen die je hebben gesponsord om hieraan deel te nemen). En je krijgt overzicht van verschillende effecten en mogelijkheden (toegepast door jou en de andere deelnemers).

Papier en inkt zijn inclusief, evenals koffie en thee.

Wil je deelnemen of meer informatie?
Bel of mail Joke Mestdagh
06 – 557 63 989
info@nieuweklasse.org

Dank aan Eva Vissers om de foto van de pot witte drukinkt te maken!

joke

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>