Voor de liefhebbers van drukwerk

joke —  17/04/2015 — Leave a comment

So you think you can PRINT!? DUBBELEDITIE

Vrijdag 22 mei 2015 mag nieuweklasse weer spelen met de persen bij drukkerij Zwaan. We nemen daarbij twee persen in: de offset Anicolor (waarmee we al eerder hebben gespeeld) en de digitale drukpers HP Indigo. Op beide persen kunnen acht deelnemers live hun eigen ontwerp gedrukt zien worden.

sIMG_0774
#1: Héél véél kleuren met wit als drukkleur
Op de Anicolor offsetpers spelen we met vijf drukgangen: wit, een felle kleur, zwart, een metallic en nog een drukgang wit (om het wit witter te maken). Dit doen we op vijf verschillende kleuren papier: geel, knalroze, grijs, donkergroen en zwart.
Door de drukgangen te stapelen zullen er allerlei spannende combinaties worden gemaakt en bij wisseling van de papierkleur ziet alles er weer totaal anders uit. Zo krijg je inzicht van het effect van de verschillende inkten op verschillende papiersoorten en -kleuren.
Omdat voor offset de inkten transparant zijn (met de metallics als uitzondering) is het gebruikelijk om een witte bedrukking eerder in zeefdruk uit te voeren (zeefdrukinkt is dekkender). Maar in deze workshop willen we juist – al doende – te weten komen wat er mogelijk is met het offset dekwit. Hoe dekkend is dekwit in offset nu eigenlijk?

sIMG_0487
#2: Is digitaal drukken ook zó leuk? (Of zelfs nog leuker?)
Op de digitale HP Indigo gaan we uitzoeken hoe dat nu eigenlijk zit met dat digitaal drukken. Hoe anders is dat vergeleken met offset? Wat biedt het ons extra? In fullcolor gaan we de mogelijkheden uitproberen en de grenzen van de machine opzoeken.
Digitaal drukken kan snel en is makkelijk in te zetten bij zeer kleine oplages. Daar kan geen offsetpers tegenop. Maar hoe zit het met de kwaliteit van het drukwerk? Is dat te onderscheiden van drukwerk van een ‘echte’ drukpers? Zijn de kleuren van een digitale pers echt intenser? Kan het zwart zwarter dan zwart zijn? Kunnen we ook bijzondere papiersoorten gebruiken? Kan elke afdruk echt net even anders zijn? …
Natuurlijk kunnen we dit het best gewoon zelf uitproberen. En dat mag bij Zwaan! :)
We proberen vijf uiteenlopende papiersoorten uit: gestreken, ongestreken, gekleurd, metallic papier, papier met een structuur (voor de HP Indigo voorzien van een ‘Saphiercoating’ –waarvan gezegd wordt dat je die niet ziet of voelt–).

Het mooie van twee verschillende workshops die tegelijk plaatsvinden is natuurlijk dat we ook resultaten van twee workshops kunnen zien.

Onderdeel van beide workshops is de prepress-sessie woensdag 6 mei. Hier krijg je de nodige uitleg (technische informatie) om je ontwerp te maken en het drukwerk voor te bereiden, maken we afspraken over de drukgangen en de aanlevering. Je maakt dan ook kennis met de mensen die samen met jou de workshop zullen ervaren. Eventueel kan er gekozen worden om een gezamenlijk ontwerp te maken.
(De locatie waar deze sessie zal plaatsvinden wordt afhankelijk van de deelnemers bepaald. In overleg kan ook de datum van deze voorbereidingssessie nog worden aangepast.)

Iedereen levert uiterlijk donderdag 14 mei een ontwerp aan voor een eigen kaart (A6). Indien nodig is er begeleiding om het document drukklaar te maken.

sIMG_0923
In de week na het drukken ontvangt elke deelnemer de eigen kaart in een oplage van 150 ex (op verschillend papier) + enkele volledige sets van de kaarten.
Door deel te nemen aan ‘So you think you can PRINT!?’ maak je dus nieuw werk voor je portfolio, heb je iets bijzonders om naar je relaties te sturen (of diegenen die je hebben gesponsord om deel te nemen) en krijg je overzicht van verschillende effecten en mogelijkheden van drukwerk (toegepast door jou en de andere deelnemers).

+ + + + + + +
PRAKTISCH

Voor wie?
Ontwerpprofesionals die meer willen weten en zich willen bekwamen om bijzonder drukwerk te maken. Er is begeleiding en advies bij het ontwerp en de drukwerkvoorbereiding. Basiskennis van ontwerpen en opmaak (InDesign) is gewenst.

Wanneer en Waar?
Prepress-sessie:
woensdag 6 mei 2015, 13-17u. De locatie wordt tzt in overleg met de deelnemers bepaald.
Drukken:
vrijdag 22 mei 2015, 13-17u. Bij Zwaan Printmedia, Industrieweg 58, Wormerveer (indien gewenst word je vanaf het station opgehaald).
Ivm de voorbereiding: gelieve je vóór 5 mei aan te melden voor de workshop van je keuze.

Wat kost het? en wat krijg je er voor?
Per workshop: 150 euro ex 21% BTW (181,50 inc)
Behalve de ervaring en de kennis, krijgt elke deelnemer zijn/haar eigen kaart (A6) in een oplage van 150 ex (op verschillend papier) + enkele volledige sets van de kaarten.

Papier en inkt zijn inclusief, evenals koffie en thee.

Wil je deelnemen of meer informatie?
Bel of mail Joke Mestdagh: 06 – 557 63 989
info@nieuweklasse.org / jgmestdagh@gmail.com

sIMG_3121

joke

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>