Voor beter rood en andere kleuren

joke —  02/04/2012 — Leave a comment

deel 2 Colormanagement-klas, maandag 26 maart 2012
door Mariska Bijl-Heldoorn van drukkerij Calff & Meischke
met: Arjan van Amsterdam, Ingeborg Scheffers, Thomas Dahm, René Kuijpers, Joyce Pasmans

De tweede les begon met een korte herhaling van de eerste les. Daarna ging onze aandacht naar het omgaan met kleur voor het ‘echte’ drukwerk.

Bij het omzetten van het beeld van RGB naar CMYK verkleint de kleurruimte, maar daarbij wil je uiteraard zo min mogelijk kwaliteit verliezen. Afhankelijk van het beeld en het materiaal waarop je het gaat drukken kies je de manier van omzetten. ‘Relatief’ of ‘Perceptueel’.
Let op de ‘gamut warning’ (=kleuromvangwaarschuwing)!

Tegenwoordig worden bij veel drukkerijen bij de productie van fullcolor-drukwerk, gewerkt met persprofielen, papierprofielen en met de iso-norm. Maar met een 2 kleurenpers kan je best met een hogere densiteit drukken.
Profielen zorgen dat het RGB bestand wordt ‘vertaald’ naar de CMYK waarmee gewerkt zal worden, de verhoudingen van de kleuren tot het zwart kan daarin verschillen.

Het omzetten van Pantone-kleuren naar CMYK blijft lastig, zeker als je het echt goed wilt doen. –Ingeborg heeft wel eens te maken met een ‘groen-from-hell’.–
Eigenlijk is hiervoor niet één kant-en-klare oplossing. Aangezien Indesign/Illustrator en Photoshop een andere methode gebruiken.
Een exacte formule meeleveren voor bv. een huisstijlkleur is in de praktijk geen garantie, als je niet weet naar welke drukker het gaat. Bovendien kunnen papierprofielen deze waarden weer veranderen. De werkwijze van de ontwerper en de drukker spelen een grote rol. Kleurgarantie is alleen mogelijk, als je met een vaste ontwerper of drukker werkt, die weten waar ze mee bezig zijn.
Raster, inktsoort en vernis beïnvloeden de kleur. Ook het papier speelt een rol. En soms wordt een papiersoort niet meer geleverd, wordt het onder een andere naam verkocht of wordt de samenstelling in de fabriek gewijzigd…

Zeker bij reproducties blijft goed referentiemateriaal noodzakelijk. En daar ontbreekt het wel eens aan.
Tip: een goede afbeelding in een eerder goed gedrukt boek kan ook als referentiemateriaal dienen, bij gebrek aan beter.

Als je perfectie nastreeft, is het belangrijk dat je kennis hebt van het hele proces. Daarom moet je communiceren met de juiste personen: de fotograaf, de lithograaf, de dtp-er en de drukker. Weet waar je materiaal vandaan komt, wat ze er mee gedaan hebben en waar het uiteindelijk op gedrukt gaat worden. Als ontwerper moet je precies weten wat je doet, want ook hier kunnen fouten ontstaan die de kleuren nadelig beïnvloeden. Tevens is het geen overbodige luxe als je als ontwerper de juiste vragen stellen kan stellen.

Omzetten van kleurenbeeld naar zwart-wit kan op verschillende manieren. Ook hier is het belangrijkste dat je weet wat en waarvoor je het doet. Door dit onderwerp raakten we op het
zijspoor van de duotones. Met ‘vet handige’ tips van Mariska.

En dan was het tijd voor ‘colorhacking’.
In sommige gevallen kan beter één van de CMYK kleuren worden vervangen door een andere kleur (bv magenta door Pantone Red) om beter de kleur van het bronmateriaal te benaderen, die buiten de CMYK gamut ligt.

Een andere ‘truc’ die wel vaker door Calff & Meischke werd toegepast, is het toevoegen van een extra drukgang zwart: ‘skeletzwart’. Hiervoor wordt een nieuwe vorm (skelet) gemaakt die aan het ‘gewone’ fullcolor drukwerk wordt toegevoegd. Door het zwart op sommige plaatsen zwarter te maken lijkt het beeld lichter te worden. Het wit en de heldere kleuren lichten op door dat extra contrast. Op deze manier kan een extreem hoge kwaliteit drukwerk op ongestreken papier behaald worden. Bij het drukwerk voor ‘Pauw’ wordt deze techniek uitermate verfijnd toegepast waardoor de verschillende materialen gaan ‘leven’.

Om thuis nog na te lezen kregen we ‘Het vijf stappenpan voor kleurcorrecties in RGB’ en het ‘Fly’-boekje over drukken op ongestreken papier met verschillende prachtige voorbeelden.

Aan het eind van de bijeenkomst liet Freek Kuin ons nog enkele voorbeelden van bijzonder mooi drukwerk zien. Het verhaal over ‘trilvensters en onderkasttypografie’ illustreerde mooi dat elke drukker een ander eindresultaat oplevert. De schoondruk van het binnenwerk van het boek is gedrukt door Calff & Meischke, terwijl de weerdruk is verzorgd door Lenoirschuring. Twee goede drukkers die beide op een goede, maar verschillende manier, eenzelfde bestand interpreteerden. Zowel in het fullcolor werk als in het pms-drukwerk (zwart en rood) is duidelijk verschil te zien.

Enkele conclusies:
- Ook al is er bijzonder veel bijgeleerd, in twee lessen over colormanagement is absoluut niet alles te leren.
- Even dacht ik er over om vanaf nu maar alles in zwart-wit te maken, maar ook dat blijkt nog niet zo eenvoudig ;-)
- Gelukkig zijn er mensen als Mariska die door de jaren heen ontzettend veel kennis hebben gekregen, up-to-date zijn, openstaan voor nieuwigheden en veranderingen en bereid zijn deze kennis te delen.
- Met de vele ‘tips & trics’ kunnen we zeker verder.
- Door bewuster te zijn van wat we doen hebben we meer controle over de output.
- De grootste winst is dat we een stuk zekerder zijn geworden dat het goed is om ons vragen te blijven stellen. en, door wat we hebben geleerd, zijn we nu beter in staat de juiste vragen te stellen.
- Wat we zeker ook niet mogen vergeten is dat er bovenop die aandacht bij de voorbereiding, ook nog eens goed gedrukt moet worden. Daarom is het voor ons belangrijk dat er drukkers blijven bestaan die de kennis hebben en klanten die willen investeren in kwaliteit.
- Een speciale ‘duo-tone-workshop’ of een ‘Photoshop-klas voor ontwerpers’ is misschien zo gek nog niet… Bij voldoende interesse kunnen we dat organiseren.

Dank aan de deelnemers, drukkerij Calff & Meischke en in het bijzonder Mariska!

joke

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>