Opnieuw leren spelen

joke —  03/04/2012 — Leave a comment

dag 1 van de workshop Maakmachine, donderdag 29 maart
Hogeschool van Amsterdam, afdeling Product Design

Op donderdag werden de studenten verdeeld in 6 groepen die als 1 grote machine gingen spelen met punten, lijnen, vormen, tegenvormen, tekens, betekenissen, tekeningen, letters, beelden, richting, ritme, compositie, patroon, schaal, …
Voortdurend werd iedereen aangemoedigd om meer en nieuwe combinaties en variaties te maken. In de lokalen en de gangen werden de oefeningen, probeersels, experimenten en schetsen geshowd.

Iedereen volgde 3 verschillende sessies:

* PUNT_LIJN_VORM

Een strakke sessie waar vanuit punten lijnen, patronen, vormen, composities, ritmes,… ontstaan in oneindig veel variaties.
Mini-tekeningen worden uitvergroot. A4tjes worden miniboekjes met verrassende combinaties op de spreads. Die nieuwe composities worden weer uitvergroot. etc.

* LETTERTEKENS

Verschillende lettertekens worden getekend, geknipt, gemaakt en gecombineerd. De letters worden vergroot om daarna weer in te zoomen en verder te werken met de details.
Vanuit de meest geslaagde letters worden alle letters van ‘Product Design’ gemaakt.

* BEELD & TEKENING

Pasfoto’s van iedereen in de groep worden vele malen en op verschillende manieren gereproduceerd: zo goed mogelijk lijkend, in 1 minuut getekend, verouderd, met de ‘verkeerde’ hand getekend, met ongewone tools en in uiteenlopende stijlen, … Die tekeningen worden vereenvoudigd, gestileerd en op een andere schaal nog een keertje overgemaakt.
Ogen, oren, neus, mond, haar, … worden gemixt tot nieuwe portretten.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
een selectie van de foto’s

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Een aantal zaken wat we hebben geleerd:

Spelen is nog best moeilijk. Het is confronterend want je gaat buiten je comfortzone. Als kind ging het vanzelf maar nu moet je opnieuw leren spelen.

Iets maken zonder vooraf te bedenken moet je durven. Durf los te laten, je intuïtie in te zetten, fouten te maken en leer het toeval te gebruiken.

Teveel vrijheid hebben is ook niet altijd fijn.

Neem de tijd om goed te kijken naar wat er is gemaakt. Leer het waardevolle basismateriaal te herkennen. Natuurlijk maak je in het proces ook veel rommel, maar dat heb je nodig om tot het goede te komen.

Het is veel fijner en makkelijker als er eindresultaat in zicht is. Maar te resultaatgericht werken zorgt voor beperkte creativiteit.

Een dag spelen is vermoeiend. ;)

+
verslag dag 2: Maken! Maken! Maken!

joke

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>