Oh ooh oooooh (over ereaders)

joke —  03/05/2010 — 3 Comments

Zoals aangekondigd, gingen we donderdag 29 april op uitnodiging van ereaders.nl naar Delft om ereaders uit te proberen.
De bespreking voor Het boek van De toekomst / De toekomst van Het boek op verplaatsing dus.
Eline, Lisette, Lieke, Arjan, Amanda en ikzelf werden enthousiast ontvangen door Natasja Oosterloo en haar collega’s. Een aantal ereaders (Sony e-reader, neo -Bebook-, Amazon Kindle en een iPhone) waren voorzien van enkele boeken zodat wij meteen konden uitproberen hoe dat nu echt werkte.

Enkele quotes:
“Oh, dat is lekker licht!” (Lieke toen ze haar eerste ereader in handen kreeg)
“Oooooooooooh… zó!” (Eline die de Kindle uitprobeerde)
“Ja, néé, het wordt erger!” (Eline over het ongedaan proberen te maken van de zojuist gemaakte onderstrepingen)

… en toen Natasja: “Jongens, vergeet die e-readers, hier is de iPad!”

Lieke kreeg er geen genoeg van…

Het was gewoon verhelderend om zelf te ervaren hoe de digitale boeken van tegenwoordig werken. We zijn er nu nog meer van overtuigd dat het veel beter moet worden. Los van de techniek en het gedoe met copyright weten we wel zeker dat we met onze kennis van de typografie de digitale boeken mooier en beter kunnen maken.

Het was erg leuk en leerzaam dat we ook ons eigen werk konden bekijken op de ereader. Het Aurora-boek van Amanda kreeg zowaar een extra effect door de werking van het laden van de pagina’s met de eInk.

Door onze nieuwsgierigheid kregen we ook zin om eens een e-reader uit elkaar te halen (of stuk te laten vallen). Maar dat mocht dan weer niet. :( (Maar mocht iemand ons een ereader kunnen bezorgen waar we een dissectie op mogen verrichten, vernemen we dat graag!)

En ja: de iPad (uiteraard ook met Alice) vonden we natuurlijk het leukst. Al moeten we toegeven dat we binnen 10 minuten iets anders aan het doen waren dan boeken bekijken (spelletjes… en via Google Maps ‘even’ naar New York en Tokyo).
- – – – –
Arjan: “Ik heb m’n eigen Android (HTC legend) er nog naast gelegd, maar net als de iPhone is dat op het gebied van boeken lezen toch een speeltje en als e-reader niet serieus te nemen. Wel interessant trouwens die omslag in sfeer toen we van de ‘saaie’ e-readers opeens een ipad in handen kregen. Het zijn toch echt werelden van verschil, de ipad versus de reguliere e-readers. Ik weet nog steeds niet of ik een boek op de ipad zou lezen, op een e-ink e-reader zeker wel. Ben benieuwd of de technieken mbt e-ink nog gaan verbeteren. Het omzetten van pdf naar de e-ink ging vlotjes, de layout van het boekje dat ik meehad werd daarentegen door de Kindle respectloos doormidden gehakt. Ik kreeg geen overzicht meer van de pagina’s, alles werd in tweeen gedeeld, maar dit had te maken met het feit dat alles in spreads was ingevoerd vrees ik.”
– – – – –
Dit was gewoon heel ‘plezant’ en bijzonder zinnig om te doen. We zijn ereaders.nl (en Natasja) dan ook heel dankbaar.
Na de afspraak was het tijd (en ook het ideale weer) voor ‘een terrasje’. Helaas kon ik daar zelf niet voor blijven want ik had een afspraak voor een ander leuk project (waarover later meer).

Volgende bijeenkomst over Het boek van De toekomst / De toekomst van Het boek is op vrijdag 21 mei bij ons in de studio. Tijd voor tussentijdse (beamer)presentaties…

joke

Posts

3 responses to Oh ooh oooooh (over ereaders)

  1. Mooi verslag van een leuke ochtend/middag. En wat een leuke foto’s erbij! Nogmaals graag gedaan en tot spreeks!

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Verder met e-books « nieuweklasse - 24/08/2010

    [...] Vijf deelnemers hebben onderzocht wat ze binnen dit thema willen ontwerpen/maken. Naast het ‘gewone’ werken als startende grafisch ontwerpers (alle deelnemers hebben een eigen ontwerppraktijk!), viel het zeker niet altijd mee om aan dit project te blijven werken. We kwamen een vijftal keer bijeen, waarvan een keer in Delft bij eReaders.nl om ereaders (en de iPad) uit te proberen. [Oh ooh oooooh (over ereaders)] [...]

  2. Verslag van een starter_op_afstand « nieuweklasse - 03/11/2010

    [...] van offertes en andere praktische zaken voor mijn eigen ontwerppraktijk, mijn aurora boek op een ereader, drie dagen inspirerende lezingen bij Integrated, vieze handen tijdens Drukdrukdruk. Ik blijf nog [...]

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>