Nieuweklasse luistert af

Arjan van Amsterdam —  24/03/2017 — Leave a comment

banner-1000px

Podcasts. Een paar jaar geleden ben ik er serieus mee begonnen, zo’n beetje op het moment dat m’n mobiel geavanceerd genoeg was om op een gebruiksvriendelijke manier te kunnen luisteren. Zoals het ‘on demand’ tv-kijken of luisteren naar muziek met Uitzending gemist, Spotify, Netflix of HBO steeds meer geïntegreerd raakt in onze levens, zo kan het prettig zijn om alleen te luisteren, zonder beeld, naar interviews, documentaires, verhalen, of radioshows op een moment dat jij ervoor kiest.

Groot pluspunt van podcasts is dat je echt ‘leert’, vooral als je gericht en veel luistert naar kanalen met specifieke onderwerpen. Tijdens het sporten poets je je (design)kennis op terwijl werkt aan je conditie. Dus een dubbel efficiënte lifehack. En, je bent mobiel, dus waar je ook bent, je doet je oordopjes in, drukt op ‘play’en vult de dooie momenten. Niet slecht.

Het vinden van interessante podcasts kan een uitdaging zijn, de beste podcasts zijn niet per se het makkelijkst te vinden. Maar, het feit dat je zelf je podcasts ontdekt maakt de luisterervaring meer bijzonder. Om je op weg te helpen, hier een paar tips:

99% Invisible
Degelijk gemaakte mini-documentaires van architectuur tot basketbal en van voedselvraagstukken tot Bhagwan. Als je graag wilt weten waarom er tegenwoordig bijna niet meer gebiljart wordt, hoe men vroeger (zonder ijskast) aan ijs kwam of wat IKEA hacking precies is, zou ik hier naar luisteren. Plus vanwege de superzwoele stem van Roman Mars. Wel veel reclame na afloop maar die kun je skippen.

Typeradio – Now we’re talking
Rammelende interviews (vaak op conferenties) met designers, beeldend kunstenaars, illustratoren, typografen en meer. Are you religious?

Seanwes
Handlettering kunstenaar Sean mcCabe geeft je samen met z’n vriendenclub tips om zo snel mogelijk zoveel mogelijk te verdienen, maar dan wel met wat je het allerliefste in de hele wereld doet. Handig als je zelfstandig werkt en af en toe een ‘kick in the butt’ nodig hebt. Sean zelf staat bijvoorbeeld elke dag om 5 uur ‘s ochtends op om eerst 10.000 woorden te schrijven en z’n hele dag vol te plannen. En dan is z’n echte werkdag nog niet begonnen.

Design Matters with Debbie Millman
Debbie Millman spreekt met bekende en minder bekende creatives: designers, kunstenaars, architecten, schrijvers. Heel amerikaans, maar als je debbie’s intonatie kunt verdragen is er veel te halen.

Kritisch Denken
De naam zeg het al. Serieuze verhandelingen waarbij allerlei onderwerpen (van religie tot homeopathie) met een vlaams accent op de korrel worden genomen. Houdt je scherp.

De Correspondent
Achtergrondinformatie, vooral interviews en (nog meer?) verdieping voor lezers van de Correspondent en de rest. Kwaliteitsjournalistiek.

Dr Karl on triplej
Hoeveel sportdrankjes kun je maximaal drinken zonder dood te gaan? Hoe achterlijk is het paleolithisch dieet precies?  Bestaat er een parallelle dimensie waarin ik wel succesvol ben? De alwetende Dr. Karl beantwoordt in een rap tempo (wetenschappelijke) vragen van bellers. Deze man weet veel.

The Infinite Monkey Cage
Voor degene die het exacte recept wil voor het nabouwen van het universum en daarnaast dringende vragen heeft over klimaatverandering. Serieuze wetenschap met humor.

Serial
De gehypete auditieve ‘Whodunnit’. Heb je ‘Making a Murderer’ al gezien op Netflix? Dit is het podcast broertje.

De Kunst is lang (en het leven is kort)
Interviews van 1 uur door Luuk Heezen met hedendaagse kunstenaars. Op een nuchtere, niet pedante manier kom je te weten hoe je ‘Stilte’ kunt definieren, of, hoe je een werk maakt door het juist niet te maken, maar aan te wijzen. Met hilarische recepten voor het maken van kunst in de ‘Regels van de Radio’.

Heb je zelf tips? We horen het graag! Laat het weten in de comments hieronder en we vullen de lijst aan. Geef er een korte beschrijving bij aub!

Arjan van Amsterdam

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>