knallend subtiel

joke —  04/07/2013 — 3 Comments

So you think you can PRINT!?#3: experiment op de Anicolor (offsetpers)
woensdag 3 juli, 2013 bij Zwaan Printmedia
deelnemers: Eva Gennisse, Guus Verschuur, Karin Minnigh, Mark van den Heuvel, Rob de Jong, Steffi Munsterman en Marchelma van Breugel (Papier Consultant bij Antalis)
+ + + + + + +

sytycp#3kleur

Voor de derde editie van de workshop kozen de deelnemers de kleuren: Black 5 + 806 (fluor) + 876 (metallic koper) + 806 (herhaling fluor) + Black 6 om hun ontwerpen mee op te bouwen.

Aan de voorbereiding werd ook deze keer weer behoorlijk wat aandacht besteed.
Het valt al niet mee om ‘even’ een ontwerp te maken, tussen het andere werk door. Bovendien wilt iedereen natuurlijk de uitdagingen van de workshop (drukken met een fluorkleur in twee lagen, twee tinten zwart die samen superzwart vormen en een ‘dekkende’ metallic inkt in het midden van de drukgangen) ten volle benutten. Dan kan het wel zijn dat er tegen de grenzen van de software wordt aangelopen… Bestanden uit Illustrator en Photoshop importeren in InDesign met de juiste kleurnamen is niet zo moeilijk. Maar het invoegen van de kopie van de fluor in die geïmporteerde bestanden is wat lastiger. En ook de volledige controle hebben over de overdruk en uitsparing vergt wat denkwerk en uitproberen, zeker met de begrenzing van een maximale inktbezetting van 300%. Maar, als drukwerknerds met elkaar, vinden we altijd wel een oplossing.

Op het drukvel komen de acht experimenten samen…

drukvel
die bij het drukken tot leven worden gewekt.

IMG_0744

Ter introductie liet Daan van Tulder ons voorbeelden van bijzonder drukwerk zien. Dat waren opvallend veel ontwerpen van René Put… maar daar kunnen we best wel inkomen.

IMG_0695

IMG_0708

Ondertussen stonden in de drukkerij onze drukvellen klaar, voorzien van de achterzijde (in ‘gewoon’ zwart).

IMG_0719

IMG_0726

Om te beginnen kregen we de verschillende drukvormen apart te zien.

IMG_0734

IMG_0738

IMG_0740

Bij het samenvoegen van de druklagen moest drukker Frank nog behoorlijk wat ‘pielen’ om alles sluitend te krijgen (ook alle kaarten tegelijk!) en er geen onbedoeld vlekje meer te zien was. Makkelijke klanten zijn we dan toch niet echt…

IMG_0743

IMG_0742

IMG_0765

Uiteraard kwam alles goed.

Een deel van de oplage van het gestreken papier werd voorzien van dispersielak (de Anicolor heeft naast de 5 inktbakken ook een lakunit), glans- gevolgd door matlak.
Daarna kwam de plaatwissel voor het ongestreken papier. Uiteraard niet nadat we toch even hadden bekeken wat het effect was met de verkeerde profielen (de platen voor het gestreken papier). Ongestreken papier heeft meer inkt nodig en om het drukwerk dan mooi te houden (zodat bv foto’s niet dichtlopen) worden de profielen dan aangepast. O.a. wordt een grover raster gebruikt (60 ipv 80).

IMG_0776

IMG_0755

IMG_0769

Door het ongestreken papier wordt het gevoel en sfeer van het drukwerk helemaal anders. Het getinte Biotop versterkt dat nog meer. Net als de vorige keren, bleek dit weer de favoriet. “Het is dan ook geen Bio-mwoah” volgens Mark.

En toen was het eindelijk tijd voor waar we allemaal naar uitkeken

IMG_0785

ons drukwerk op gekleurd papier!

IMG_0781

Deze keer werden we door Antalis verwend met 5 kleuren Popset (320gr): riviera blue, cosmo pink, lime tonic, parelgrijs en zwart.

IMG_0783

IMG_0788

IMG_0800

IMG_0796

IMG_0792

Bij het ontwerpen van deze kaarten is geen rekening gehouden met het resultaat op het gekleurde papier (dat was ook niet de uitdaging van deze workshop), maar onze drukgangen blijken hier toch ook voor enkele mooie effectent te zorgen.
Het zwart blijft natuurlijk op alle kleuren zwart, al verandert het enigszins van tint.
De fluorkleur gaat alle kanten op. Op het groen wordt het oranje en het riviera blauw maakt het paars. Het effect op cosmo pink is uiteraard subtiel (nou ja… knallend subtiel dan).
Het metallic blijft het best overeind, omdat het dekkend is natuurlijk.
Zeer inspirerend… Misschien moeten we binnenkort toch maar een workshop opzetten die specifiek ingaat op het werken met gekleurd papier?

+ + + + +
Volgende week kunnen Karin, Eva, Mark, Guus, Rob en Steffi hun drukwerk verwachten. Ze ontvangen een oplage van hun eigen kaart op de verschillende papiersoorten en een aantal setjes van de 8 kaarten in de verschillende uitvoeringen. Hiermee hebben ze, naast gebruiksdrukwerk, een overtuigend showpakket om klanten te verleiden om meer bijzonder drukwerk te laten maken. En dat willen we, als ontwerpers, natuurlijk graag.

Het is dan ook fantastisch dat ze bij Zwaan Printmedia dit experiment met ons zijn aangegaan. Drie edities waren ze zeer geduldig, gewoon niet gek te krijgen en bleven ze doorgaan tot het drukwerk aan onze hoge normen voldeed. Ze gaven ons de ruimte om te spelen, zonder de kwaliteit van het drukwerk uit het oog te verliezen. Dat vinden we SUPERTOF!

Na de zomervakantie wil nieuweklasse graag verder gaan met ‘So you think you can PRINT!?’.
Het plan is om deze workshop uit te bouwen en aan te vullen met andere workshops die steeds met wisselende uitdagingen van het drukwerk spelen.
Interesse? Laat het ons weten:
Bel of mail Joke Mestdagh
06 – 557 63 989
info@nieuweklasse.org

joke

Posts

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Omdat MEER gewoon BETER is | nieuweklasse - 01/03/2015

    [...] verslagen van vorige edities van de workshop op de offsetpers: #1 / #2 / #3 [...]

  2. nieuweklasse doet ’t weer! | nieuweklasse - 15/04/2016

    [...] Verslag van eerdere edities: #1, #2, #3 [...]

  3. Als je echt wilt leren bijzonder drukwerk te maken | nieuweklasse - 03/05/2016

    [...] Dat kunnen 2 zwarten, een metallic en 2 fluo drukgangen zijn zoals bij de vorige edities (#1, #2, #3). Of, in overleg, kunnen we ook kiezen voor een andere optie. Bv een onderzoek naar dekwit met wit, [...]

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>