is het fel genoeg?

joke —  01/05/2013 — 6 Comments

So you think you can PRINT!?#1: experiment op de Anicolor (offsetpers)
donderdag 25 april*, 2013 bij Zwaan Printmedia
gebruikte Pantone kleuren: Black 3 + 805 (fluor) + 8005 (metallic) + 805 (herhaling fluor) + black 5
deelnemers: Arjan van Amsterdam, Anneloes Berns, Akkie Bosje, Amanda Butterworth, Ietje Draaijer, Eline Pellis, Susan Mertens
+ + + + + + +

Met de nodige voorbereiding maakte iedereen een ontwerp (formaat A6) voor een voorzijde in 5 kleuren en een achterzijde in 1 kleur (zwart). Er werden open bestanden (InDesign) aangeleverd waarbij nav een proef nog enkele kleine aanpassingen werden doorgevoerd.

Zoals we gewend zijn van Zwaan, was er weer vervoer geregeld vanaf het station van Wormerveer (dat zo wel een buitenwijk van Amsterdam lijkt ;) ).
Bij binnenkomst – nog voor er een drukpers in zicht was – waren we al aardig ‘op kleur’.

IMG_8523 IMG_8529

Om het effect van de kleuren en de inkten te testen was er een proefdruk gemaakt. Deze werd enthousiast onthaald (of lag dat aan de inmiddels beroemde gevulde koeken van Zwaan?). Ondertussen stonden in de drukkerij de vellen papier, bedrukt met de achterzijde, op ons te wachten.

IMG_8524 IMG_8518

Na een korte intro over de Anicolor (over de verschillen met een ‘gewone’ pers), werden de platen in de machine gehangen, kleuren gemengd en de inktbakken gevuld.

IMG_8538B IMG_9671 IMG_9673

Je eigen ontwerp als drukwerk uit de pers zien komen blijft gewoon leuk, ongeacht hoe vaak je dit al hebt gezien.

IMG_8549 IMG_8554 IMG_8556

De fluor kleur was ivm de intensiteit al 2x in onze reeks drukgangen opgenomen, maar dat bleek toch niet fel genoeg. Dat is blijkbaar lastig voor deze drukpers. Als oplossing werden de vellen eerst voorzien van de 2 drukgangen fluor en daarna werden de 5 drukgangen daar overheen gezet. Ons drukwerk kreeg dus 4x fluor (en 7 drukgangen)!

IMG_8561 IMG_8562 IMG_8567

Een deel van de oplage van het gestreken papier werd voorzien van een dispersielak. Afgewerkt met glans- of matlak werd de uitstraling van het drukwerk toch ook weer even anders.

IMG_8569 IMG_8574 IMG_8575

Bij het omschakelen naar het ongestreken papier werden eerst enkele vellen verder gedrukt met de platen van het gestreken papier om vervolgens verder te gaan met nieuwe platen met aangepaste profielen. En ja, dat verschil is toch wel duidelijk!
Elk verschil in het drukwerk werd grondig bestudeerd en becommentarieerd en zelfs de afgekeurde vellen ontsnapten niet aan de aandacht.

IMG_8597 IMG_8603 IMG_8605 IMG_8582 IMG_8581 IMG_9710

Het hele drukproces werd intens gevolgd en aan het eind van de sessie was iedereen behoorlijk moe. We kregen allemaal drukvellen mee naar huis om verder te bestuderen. Het drukwerk (de kaarten) volgt over een paar dagen. Iedereen krijgt het eigen pakketje kaarten thuis gestuurd: 150 ex van de eigen kaart (op verschillende papiersoorten, met en zonder lak) en 3 volledige sets van de acht kaarten.

Dit experiment is zeker voor herhaling vatbaar. Met Zwaan bespreken we binnenkort wat we hetzelfde willen doen en wat we liever veranderen.
Op woensdag 5 juni gaat een volgende groep aan de slag (hiervoor is een prepress-meeting op woensdag 8 mei in Utrecht).

IMG_8590

* 25 april is de verjaardag van Johan Cruijff

joke

Posts

6 responses to is het fel genoeg?

 1. Wat een geweldige workhop is So You Think You Can Print! Ontzettend leerzaam; je krijgt niet vaak de kans om bijzondere PANTONEN op verschillende papiersoorten ‘uit te proberen’. Veel dank aan Drukkerij Zwaan: Die hebben de hele middag getolereerd dat we onze neus overal instaken. Ik ben erg benieuwd naar de gesneden kaarten! :)

 2. Weer een fantastische workshop door nieuweklasse! Veel geleerd en genoten van het dichtbij mogen meekijken aan de pers. Wanneer krijg je nou de kans om met 7 (!) drukgangen te werken! En het resultaat mag er zijn! Dank aan nieuweklasse en Drukkerij Zwaan!

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Omdat MEER gewoon BETER is | nieuweklasse - 01/03/2015

  [...] van vorige edities van de workshop op de offsetpers: #1 / #2 / [...]

 2. nieuweklasse doet ’t weer! | nieuweklasse - 19/03/2016

  [...] van eerdere edities: #1, #2, [...]

 3. Als je echt wilt leren bijzonder drukwerk te maken | nieuweklasse - 03/05/2016

  [...] Dat kunnen 2 zwarten, een metallic en 2 fluo drukgangen zijn zoals bij de vorige edities (#1, #2, #3). Of, in overleg, kunnen we ook kiezen voor een andere optie. Bv een onderzoek naar dekwit [...]

 4. ’n zomerse ‘So you think you can PRINT!?’ op 7 juni | nieuweklasse - 07/05/2016

  [...] Dat kunnen 2 zwarten, een metallic en 2 fluo drukgangen zijn zoals bij de vorige edities (#1, #2, #3). Of, in overleg, kunnen we ook kiezen voor een andere optie. Bv een onderzoek naar dekwit [...]

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>