Is digitaal drukken ook zó leuk? - workshop

joke —  22/01/2015 — 2 Comments

In één van de workshops vrijdag 22 mei 2015 (als nieuweklasse weer zal spelen met de persen van drukkerij Zwaan) gaan we onderzoeken wat de (on)mogelijkheden zijn van digitaal drukken. Is dat ook zó leuk als offsetdruk? Of zelfs nog leuker?

sIMG_0466

Digitaal drukken kan snel en is makkelijk in te zetten bij zeer kleine oplages. Daar kan geen offsetpers tegenop. Maar hoe zit het met de kwaliteit van het drukwerk? Is dat te onderscheiden van drukwerk van een ‘echte’ drukpers? Zijn de kleuren van een digitale pers echt intenser? Zwart zwarter dan zwart? Kunnen we ook bijzondere papiersoorten gebruiken? Kan echt elke afdruk net even anders zijn? …
Natuurlijk kunnen we dit het best gewoon zelf uitproberen. En dat mag bij Zwaan! :)

So you think you can PRINT!? op de HP Indigo. In fullcolor gaan we de mogelijkheden uitproberen en de grenzen van de machine opzoeken.
Acht deelnemers kunnen live hun eigen postkaart digitaal gedrukt zien worden op vijf verschillende papiersoorten: gestreken, ongestreken, gekleurd, metallic papier, papier met een structuur (voor de HP Indigo voorzien van een Saphiercoating –waarvan gezegd wordt dat je die niet ziet of voelt–).

> Zie jij het verschil tussen digitaal en offset drukwerk?
sIMG_0469

> Zo ziet de HP Indigo er dus uit (binnenin)
sIMG_0490

sIMG_0487

Net zoals de vorige keren, levert iedere deelnemer een ontwerp aan voor een A6 postkaart.
De nodige technische informatie om een ontwerp te maken en het drukwerk voor te bereiden krijg je tijdens een prepress-sessie. We maken dan afspraken over de drukgangen (definitieve kleuren en volgorde) en de aanlevering. Tevens maak je dan ook kennis met de mensen die samen met jou de workshop zullen ervaren. Eventueel kan er gekozen worden om een gezamenlijk ontwerp te maken.
De datum voor deze prepress-sessie is woensdag 6 mei. (De locatie waar deze sessie zal plaatsvinden wordt afhankelijk van de deelnemers bepaald. In overleg kan ook de datum van deze voorbereidingssessie nog worden aangepast.)

Iedereen levert uiterlijk donderdag 14 mei een ontwerp aan voor een eigen kaart (A6). Indien nodig is er daarvoor begeleiding om het document drukklaar te maken.

In de week na het drukken ontvangt elke deelnemer de eigen kaart in een oplage van ±150 ex op de verschillende papieren + een aantal sets van het drukwerk van anderen. Op die manier maak je dus iets bijzonders om naar vrienden en relaties te sturen, heb je nieuw werk voor je portfolio en je krijgt overzicht en voorbeelden van verschillende effecten en mogelijkheden.

! ! ! MEER IS BETER!
Tegelijk met deze workshop is er ook nog een andere workshop waarin acht deelnemers, op de offsetpers, hun kaarten laten drukken op gekleurd papier. Er wordt gedrukt met wit, een felle kleur, zwart, een metallic en nog een drukgang wit (om het wit witter te maken). Door deze drukgangen te stapelen kunnen er allerlei spannende combinaties worden gemaakt en bij wisseling van de papierkleur ziet alles er weer totaal anders uit.
> meer informatie over de workshop ‘Wit als drukkleur’.

Op het eind van de druksessies (22 mei) kunnen de resultaten van beide workshops bewonderd worden door alle deelnemers (van beide workshops).
We kijken er nu al naar uit…

+ + + + + + +
PRAKTISCH

Voor wie?
Ontwerpprofesionals die meer willen weten en zich willen bekwamen om bijzonder drukwerk te maken. Er is begeleiding en advies bij het ontwerp en de drukwerkvoorbereiding. Basiskennis van ontwerpen en opmaak (InDesign) is gewenst.

Wanneer en Waar?
Prepress-sessie: dwoensdag 6 mei 2015, 13-17u. De locatie wordt tzt in overleg met de deelnemers bepaald.
Drukken: vrijdag 22 mei 2015, 13-17u. Bij Zwaan Printmedia, Industrieweg 58, Wormerveer (indien gewenst word je vanaf het station opgehaald).
Aanmelden graag vóór 5 mei.

Wat kost het? en wat krijg je er voor?
Per workshop: 150 euro ex 21% BTW (181,50 inc)
Behalve de ervaring en de kennis, krijgt elke deelnemer zijn/haar eigen kaart (A6) in een oplage van 150 ex (op verschillend papier) + enkele volledige sets van de kaarten.

Papier en inkt zijn inclusief, evenals koffie en thee.

Wil je deelnemen of meer informatie?
Bel of mail Joke Mestdagh
06 – 557 63 989
info@nieuweklasse.org

+ + + + + + +
verslagen van eerdere edities van de workshop (offset):
#1 / #2 / #3

sIMG_0923

joke

Posts

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Omdat MEER gewoon BETER is | nieuweklasse - 01/03/2015

    [...] Op de HP Indigo gaan we uitzoeken hoe dat nu eigenlijk zit met dat digitaal drukken. Hoe anders is dat dan offset? Wat biedt het ons extra? In fullcolor gaan we de mogelijkheden uitproberen en de grenzen van de machine opzoeken. We proberen vijf uiteenlopende papiersoorten uit. > meer informatie over de workshop ‘Is digitaal drukken ook zó leuk?’. [...]

  2. nieuweklasse doet ’t weer! | nieuweklasse - 19/03/2016

    [...] kunnen, zoals de vorige keren, aan de slag met offset (Anicolor)… Het digitaal drukken (HP Indigo) onderzoeken kan natuurlijk ook… Of gaan we een keer los met [...]

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>