Het ezelsoor is inclusief

joke —  30/06/2011 — 4 Comments


Voor de KB maakte ik het ontwerp voor een vouwposter met als onderwerp de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Het stedenboek van Frederick de Wit, een bijzondere aanwinst, kon voor de afbeeldingen worden gebruikt.

Ter inspiratie mocht ik het boek in het echt gaan bekijken. Marieke van Delft (Conservator Oude Drukken) liet mij persoonlijk de atlas zien en wees me op een aantal opmerkelijke details.
Uiteraard had ik online het bladerboek al bekeken, maar in het echt is het gewoon nog indrukwekkender.
Niet zichtbaar online zijn de ‘blanco’ achterkanten van de platen (dit is natuurlijk geen tweezijdig bedrukt boek zoals we tegenwoordig gewend zijn). Door het vele groen dat is gebruikt bij het inkleuren zijn door groenvraat (= inktvraat = kopervraat) nieuwe tekeningen ontstaan.


Hierboven: Brugge en Damme met tussenliggende ‘blanco’ pagina’s

In de briefing werd een sterke voorkeur uitgesproken om de kaart van Den Haag te gebruiken en natuurlijk moest zichtbaar zijn waar de KB mee bezig is (combinatie van oud en nieuw, analoog en digitaal).

Om te beginnen maakte ik vouwmodellen om een passende uitsnede van de kaart te bepalen. Ik wilde liefst de plaat op ware grootte laten zien. Niet zo makkelijk gezien het afgewerkte formaat reeds was vastgesteld.
Na allerlei ingewikkelde vouwsels koos ik voor een eenvoudige oplossing, maar dan met ezelsoor.

Door de feiten en cijfers te ‘vertalen’ naar cijfers waar iedereen zich iets bij kan voorstellen worden ze beter begrijpbaar. Wist je dat de KB online jaarlijks ongeveer evenveel bezoekers heeft dan er mensen naar de Efteling gaan?
Uiteindelijk kozen we vergelijkend cijfermateriaal met een link naar de atlas. De jaarpashouders van de KB zijn bijna met zovelen als de bewoners van Harlingen (provincie Friesland).

De buitenzijde kreeg een bedrukking in zwart en zilver (PMS 8001, een combinatie van zilver en goud). De ‘truc’ met de metallic inkt werd hier dus weer toegepast. ;)

Om in de ontwerpfase het effect enigszins aan de klant te laten zien maakte ik dit op in zwart-wit en bij de bespreking liet ik gedrukte voorbeelden zien.
Eenmaal goedgekeurd, werd het bestand op ‘ouderwetse wijze’ drukklaar gemaakt. De beperking van de software (InDesign) werd omzeild door het zwart te vervangen door een kleur (want zwart als eerste drukken is ‘niet normaal’). Het gaat namelijk om de platen waarmee wordt gedrukt, niet om wat er op het scherm is te zien.

Links: schermafbeelding van mijn opmaak, zwart = donkerblauw en zilver is de andere kleur. Daarnaast volgen de kleurscheidingen, eerst zwart en daarna zilver.

Ook het drukken zelf hielden we scherp in de gaten. Eenmaal op gang bleek al gauw dat het zilver zorgde dat de zwarte tekst ging dichtlopen. Dus werden de betreffende teksten (en logo) nog wat aangepast (verbreed).

Voor de fullcolour-zijde was het vooral zaak om een goede kleurproef met het origineel te vergelijken. Bij de kleurcorrectie werd rekening gehouden met het effect van het papier.

Omdat het formaat van de poster kleiner is dan de originele plaat is een detail (de was die ligt te bleken) op ware grootte toegevoegd. De vergelijking van de atlas met google-maps gebruikte ik om de locatie van de KB (even ‘buiten de kaart’) aan te geven. En de kleurkaart die bij het aangeleverde bestand gewoon in beeld stond was een mooi ‘cadeautje’.

Gustav Wasa papier (met een ruwe en een gladde zijde) leek mij gepast hiervoor, ook omdat het zich heel goed laat vouwen (in verschillende richtingen).
Helaas bleek het papier niet op tijd leverbaar, maar gelukkig liet Calff & Meischke zich daar niet door afschrikken. Er werd een partij wit gebleekt kraft ‘opgespoord’ dat verdacht veel op het gewenste papier leek. Toch net iets anders, mooier eigenlijk…

Als laatste handeling werden de gevouwen posters voorzien van een ezelsoor.

joke

Posts

4 responses to Het ezelsoor is inclusief

  1. Ziet er echt gaaf uit!

  2. Altijd fijn om te horen! Dankjewel

  3. Ben blij dat ik een exemplaar van de poster heb gekregen. Zie er geweldig uit!

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Geen overbodige luxe « nieuweklasse - 11/10/2011

    [...] Om de langetermijnstrategie van de KB te kunnen verspreiden, werd mij gevraagd een ‘eenvoudige’ brochure te ontwerpen, bij voorkeur een variant op de vouwposter met ezelsoor. [...]

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>