Geen overbodige luxe

joke —  11/10/2011 — 1 Comment

(over de noodzaak van printen en een model maken –ook al heb je al wat ervaring–)

Om de langetermijnstrategie van de KB te kunnen verspreiden, werd mij gevraagd een ‘eenvoudige’ brochure te ontwerpen, bij voorkeur een variant op de vouwposter met ezelsoor.

Een zigzag-gevouwen vierluik leek me uiterst geschikt om de tekst goed neer te zetten.
Voor de beelden op de achtergrond kozen we, passend bij de KB, sterk abstracte beelden van papieren materiaal (boeken). De abstractie van de beelden in combinatie met de druktechniek (zwart met metallic) zorgt voor de digitale sfeer.
Bijkomende uitdaging was dat op vr 7 oktober enkele exemplaren nodig waren om te overhandigen aan ‘belangrijke relaties’, terwijl de definitieve tekst pas op ma 26 september aangeleverd kon worden. Ook de foto’s moesten nog worden gemaakt! –Maar gelukkig heeft de KB zelf uiterst bekwame fotografen in dienst.– :)

Geen tijd dus om in de ontwerpfase naar Den Haag te gaan om een goed model te laten zien.
Het effect van het drukken en de vouwwijze moest dus digitaal worden nagebootst (en gelukkig was er voldoende referentiemateriaal). En omdat er bij drukkerij Calff & Meischke altijd een model wordt gemaakt voor het drukwerk op de plaat gaat, vertrouwde ik volledig op wat ik op mijn scherm zag (en natuurlijk heb ik ook al ‘enige jaren’ ervaring…)

Vrijdagmiddag 30 september was het ontwerp goedgekeurd en kon het drukklaar worden gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandagochtend (3 okt) kreeg ik bij de drukker het model te zien:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was niet de bedoeling!!!!
Achter het ezelsoor verscheen een andere pagina dan ik voorzien had. Even hoopte ik nog dat het verkeerd was gevouwen… Natuurlijk niet. Het was gewoon een domme fout die helemaal niet was opgemerkt omdat het op het scherm wel logisch leek.
#FAIL

Als docent zei ik altijd dat printen en modellen maken gewoon noodzakelijk is, ook al denk je dat je het wel weet. Op het scherm werkt alles anders, de grootte van de tekst is niet goed in te schatten. En een vouwwijze kan je beter toch even uitproberen…
Controle is echt geen overbodige luxe!

Toen moest ik dus de klant bellen om mijn blunder op te biechten en goedkeuring te vragen voor het nieuwe ontwerp.

Daarna ging het snel. Maandagmiddag (nog steeds 3 okt) werden de eerste 2 kleuren aan de eerste zijde al gedrukt. En vrijdag (7 okt) waren de nodige exemplaren in Den Haag.

“Niet saai, wel gedistingeerd” kreeg ik als reactie.
En dat vind ik leuk!

Als ‘uitsmijter’ nog een prachtig voorbeeld van een spanjool:

(geen paniek, dit was nog bij de inschiet)

joke

Posts

One response to Geen overbodige luxe

  1. OoOOhh wouw!!!
    Dat is echt prachtig geworden zeg!
    Met een goede les erbij ;-)
    Ik kom de folder ook een keer ‘in het echt’ bekijken.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>