Feestelijk geslaagd

joke —  26/03/2012 — Leave a comment

Voor 5 maanden was ik weer docent bij AKV|St.Joost. Na een kwartaal weer met veel plezier lesgeven bij de deeltijdopleiding op zaterdag, was ik voor een tweede kwartaal ingedeeld bij de minor ‘boek maken’ bij de voltijd.
Een minor is bedoeld om studenten kennis te laten maken met een ander vakgebied om zo meer samenwerkingen tussen de verschillende studierichtingen te bevorderen.
Het waren dus vooral niet-grafisch ontwerpers die zich in deze periode wilden verdiepen in het maken van boeken.

De minor werd zowel in Den Bosch als Breda aangeboden. Het programma stond al in grote lijnen vast, maar collega Sanneke Duijf en ik zorgden voor de praktische invulling.
Ons thema was crisis, ons doel was met beperkte middelen maximaal effect te bereiken. Daarbij wilden we dat er veel gemaakt zou worden met het liefst ook veel plezier.

De opdracht was het ontwerpen en maken van een boek binnen het thema, in een oplage van 3 exemplaren. De studenten werden daarin begeleid en kregen aanvullend lessen over typografie, beeldgebruik, opmaak en productie.

Het stond vooraf vast dat druktechnieken een onderdeel van het programma was. Met ons doel voor ogen, kozen we er voor om zowel offset-, zeef- en boekdruk te laten zien. Daarbij leek irisdruk ons bijzonder geschikt om de studenten ‘de magie van het drukken’ te laten ervaren. Voor de eerste demonstratieles (offset) bezorgde ik John, de drukmeester, een crisispdf. De studenten hoefden alleen enkele inktkleuren te kiezen en kregen onmiddellijk resultaat.


Naast de lessen waren er 2 boekbindworkshops (van Tessa Kwee), excursies naar drukkerij Lecturis, Bijzondere collecties van de UvA (opening tentoonstelling ‘The Printed Book’) en de Koninklijke Bibliotheek. Ook waren presentaties van binderij Hexspoor en van eReaders.nl een onderdeel van ons goed gevulde programma.

Via een facebookpagina ‘Boekenbal’ waren alle docenten en studenten van de minor met elkaar in contact. Zo moedigden we het contact tussen de studenten van de verschillende afdelingen en zelfs tussen beide locaties aan. De docenten, die elkaar niet zo vaak ‘live’ zien, bleven zo ook op de hoogte van de ontwikkelingen in de verschillende lessen. Zelf vond ik het heel fijn om te zien wat er gebeurde bij activiteiten die ik had geregeld maar waar ik niet bij kon zijn.

Uiteraard was het niet onze bedoeling om van de fotografen, illustratoren, beeldend kunstenaars, … grafisch ontwerpers te maken. Door het laten zien hoe boeken worden gemaakt, wordt de rol van een goede grafisch ontwerper zichtbaar en wordt het duidelijk hoe er beter kan worden samengewerkt.

Ik vond het jammer dat de studenten nauwelijks interesse toonden voor digitale boeken. We lieten hen dan wel boeken van papier maken, maar ondertussen lieten we hen ook nadenken over de hedendaagse ontwikkeling waaraan, volgens mij, simpelweg niet voorbij kan worden gegaan. Op deze manier namen we een deel van hun weerstand weg.

De periode eindigde met een beoordeling die overging in een feestelijk ‘boekenbal’.
Met prachtige, gekke, eenvoudige, hilarische, fantastische en verrassende boeken, proces-creatie-presentaties, prijzen voor de beste boeken (volgens de aangestelde jury), miniquiz met crisisprijzen, crisisborrel, geen bloemlezingen maar wel vele bijzondere zeefdrukken, irisdrukken, blinddrukken, boekdrukken en prachtige misdrukken en ondanks de crisis, vooral véél gezelligheid!


Dit was een zeer plezante manier om een periode van veel leren en hard werken af te sluiten met reflecteren en vieren. Geslaagd!

Op de site van de academie zijn nog meer foto’s te vinden.

joke

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>