en nu zelf doen! (workshop)

joke —  13/03/2013 — 3 Comments

Na het proeven van drukwerk bij drukkerij Zwaan, willen we natuurlijk ook zelf aan de slag. Een experiment op de offsetpers kan gewoon niet ontbreken bij So you think you can PRINT!?.

We gaan drukken met fluor, zwart en metallic! Offset-inkten zijn transparant, maar metallic inkt is ‘dekkend’… Toch ook weer niet helemaal… zo maakt het nogal uit of er al dan niet een laag zwart onder het metallic zit of niet.

pantone

We ‘spelen’ met vijf drukgangen:
1: fluor kleur (roze?)
2: zwart
3: zilver
4: zwart
5: goud

Zo kunnen we het verschil zien tussen metallic rechtstreeks op het papier, metallic met een laag inkt er onder (kleur en/of zwart) en metallic met zwart bovenop (“Dat gaat ketsen!” roept de drukker…). En natuurlijk ook het effect van mengtinten en zwart op zwart…
We drukken op 3 verschillende papiersoorten: gestreken, ongestreken en getint.

Iedere deelnemer krijgt een A6 (105 x 148 mm) op het drukvel ter beschikking. Maak je ontwerp in functie van het drukken, rekening houdend met de volgorde van de drukgangen. Omdat het geen standaard drukwerk is zullen we de prepress zelf moeten aanpassen (en InDesign een beetje om de tuin leiden).
Daarom is er eerst een bijeenkomst met prepress-instructie. Vervolgens kunnen we donderdag 25 april met eigen ogen zien hoe het drukwerk ‘echt wordt’ bij Zwaan. Ook op de pers kan er nog veel gebeuren: de pers kan lichter of zwaarder worden ingesteld. En er is het effect van verschillende papiersoorten (we proberen 3 soorten uit).

Voor wie?
Maximaal 8 mensen die meer willen weten en zich willen bekwamen om bijzonder drukwerk te maken. Er is begeleiding en advies bij het ontwerp en de drukwerkvoorbereiding. Basiskennis van ontwerpen en opmaak is gewenst.

Wanneer en waar?
donderdag 25 april, 14.00-16.30u, bij drukkerij Zwaan, Industrieweg 58, Wormerveer
Eerder is er een prepress-meeting: donderdag 28 maart in Amsterdam, tijd en plaats wordt in overleg bepaald.
Indien het niet mogelijk is om hierbij aanwezig te zijn kan er een individuele afspraak worden gemaakt.

Wat kost het? en wat krijg je er voor?
150 euro ex 21% BTW (181,50 inc)
Behalve de ervaring en de kennis, krijgt elke deelnemer zijn/haar eigen kaart (A6) in een oplage van 150 ex (3 x 50 ex op verschillend papier) + 3 volledige set van de kaarten (van elke papiersoort 1).
Op die manier maak je dus nieuw werk voor je portfolio, heb je iets bijzonders om naar je relaties te sturen (of diegenen die je hebben gesponsord om hieraan deel te nemen). En je krijgt overzicht van nog meer verschillende effecten en mogelijkheden (toegepast door de andere deelnemers).

Papier en inkt zijn inclusief, evenals koffie en thee.

Wil je deelnemen of meer informatie?
Bel of mail Joke Mestdagh
06 – 557 63 989
info@nieuweklasse.org

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
3 redenen om deel te nemen aan de workshop:

1.
Experimenteren op een offsetpers wordt weinig aangeboden. Nieuweklasse werkt daarom samen met drukkers die het ook belangrijk vinden hun kennis te delen en willen investeren in het motiveren van ontwerpers om bijzonder drukwerk te blijven maken.

2.
Je wilt jezelf blijven ontwikkelen en verbeteren. Leer denken vanuit de techniek van het drukken en beter nadenken over de opbouw van het document, afhankelijk van de gekozen techniek en het materiaal. Door het ‘spelen’ met overdruk, uitsparing, kleurscheidingen en de papierkeuze, ga je een stap verder dan de standaardoplossingen. Deelnemen aan de workshop levert je nieuwe kennis en inspiratie op.
Je leert dat de ‘bits en pieces’ van de computer niet zomaar geschikt zijn om te drukken. Je krijgt meer realiteitszin en relativeringsvermogen en snapt eindelijk waarom een drukker niet altijd alles makkelijk voor elkaar kan krijgen.
Je leert al doende, samen met collega’s en ondersteund door ervaring. Je maakt kennis met vakgenoten die, net als jij, willen blijven leren en durven investeren in de eigen toekomst en het vakgebied.

3.
Elke deelnemer krijgt 105 x 148 mm (A6) van het drukvel -met 5 drukgangen!- ter beschikking. Dus iedereen kan een eigen bijzondere kaart maken of de ruimte anders verdelen tot bv 2 boekenleggers of een aantal kleinere (visite)kaartjes. Na de workshop krijg je een oplage van 150 exemplaren van je eigen kaarten (50 exemplaren op elke papiersoort). Op deze manier heb je nieuw werk voor je portfolio en iets bijzonders om aan je relaties te sturen. Of misschien gebruik je je oplage wel om te sturen naar de mensen of bedrijven die je hebben geholpen de investering voor elkaar te krijgen?
Daarboven krijg je 3 volledige sets van de kaarten (1 per papiersoort) waardoor je nog meer overzicht krijgt van verschillende effecten en mogelijkheden.

Jazeker! Deze workshop laat je weer verliefd worden op je vakgebied en helpt je bij het hervinden van het plezier waardoor je er ooit mee begonnen bent.

joke

Posts

3 responses to en nu zelf doen! (workshop)

  1. Ben al bezig met mijn ontwerp! :D
    Meteen een vraag over het formaat… Mag mijn A6 3 mm afloop hebben?

  2. @Eline: ik vermoed dat we inderdaad 3 mm afloop zullen aanhouden. Vandaag heb ik overleg bij Zwaan waar we o.a. dit zullen kortsluiten.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Een goede voorbereiding | nieuweklasse - 30/04/2013

    [...] voorbereiding van So you think you can PRINT!?#1 was er op 28 maart een prepress-meeting. Hiervoor konden we gebruik maken van de inspirerende [...]

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>