een goede voorbereiding

joke —  30/04/2013 — 1 Comment

Om echt goed drukwerk te kunnen maken is een goede voorbereiding noodzakelijk. En dat is zeker zo als je met acht ontwerpers een drukvel deelt om grenzen van de offsetpers op te zoeken.

Ter voorbereiding van So you think you can PRINT!?#1 was er op 28 maart een prepress-meeting. Hiervoor konden we gebruik maken van de inspirerende ruimte van De Monsterkamer. :)

Om te beginnen kozen we de definitieve drukkleuren en de volgorde waarin ze gedrukt zullen worden.

IMG_8005

IMG_8007B

De afspraak was dat we zouden ‘spelen’ met een fluor kleur (roze?), zilver, goud en 2x zwart.
• Als fluor kleur kozen we 805 (tussen oranje en roze), 2x gedrukt omdat met 1x drukken de kleur niet intens genoeg zal zijn.
• Metallic werd 8005, een mix van zilver en goud.
• Voor het zwart kozen we Black 3 (zwart met groen) en Black 5 (zwart met rood), respectievelijk als eerste en vijfde drukgang. Black 3 wordt dus voor het metallic gedrukt (onder), terwijl Black 5 twee drukgangen na het metallic komt (en dus boven). Bijkomend voordeel van deze keuze is dat de computer deze zwarten ‘ziet’ als PMS-kleuren (en niet als zwart) et ons iets makkelijker maakt.

IMG_8015B

venster1B

Om allemaal hetzelfde aan te leveren maakten we duidelijke afspraken, bv dat we de coated versies van de kleuren gebruiken in onze opmaak.
Verder ligt de uitdaging van deze workshop in het opbouwen van het ontwerp in vijf drukgangen (lagen) want het drukwerk is eigenlijk een bouwwerk van lagen inkt. Dat vergeten we wel eens, o.a. omdat de huidige software en de beeldschermen zo goed zijn dat het lijkt dat we op het scherm echt te zien krijgen wat het wordt. Maar metallic is een beetje dekkend (in tegenstelling tot de andere offsetkleuren) waardoor je minder kunt vertrouwen op de schermweergave en je dus beter zelf moet nadenken. Niet wat je ziet op het scherm, maar de kleurscheidingen laten het echte ontwerp zien.

kleuren

SYTYCP#1_prepress07B

Mengkleuren kunnen gemaakt worden door de kleuren te overdrukken, rekening houdend met de volgorde van de drukgangen. Voor vlakken kan ook een mengkleur aangemaakt worden met gemengde inktstalen.

Voor het gebruik van foto’s kan er het best worden gewerkt met zwart-wit bestanden (zwart-wit tiffs kunnen in InDesign elke gewenste kleur worden gegeven) of duotones. Oude boeken (zoals ‘Lithografische Communicatie’) kunnen je hierbij helpen om de juiste waardes van de kleuren te kiezen.

IMG_8685

Om de grote hoeveelheid informatie op het gemak nog eens goed te kunnen doornemen, is er het SYTYCP#1_prepressdocument.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + +
boekentip: Ready to print
IMG_8689

joke

Posts

Trackbacks and Pingbacks:

  1. is het fel genoeg? | nieuweklasse - 01/05/2013

    [...] de nodige voorbereiding maakte iedereen een ontwerp (formaat A6) voor een voorzijde in 5 kleuren en een achterzijde in 1 [...]

Leave a Reply

*

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>